Thijs van Jaarsveld

Wij worden blij van doorzetters. Zit "het even niet mee?" dan beuk ik gewoon door. En dan komt bijvoorbeeld onze nieuwe ambassadeur Thijs van Jaarsveld op ons pad:

 

"Ik ben Thijs van Jaarsveld 18 jaar en een echte Zwollenaar. Van jongs af aan ben ik vrij sportief en ben via het voetballen bij CSV ‘8 Zwolle uiteindelijk uitgekomen bij het wielrennen. In het wielrennen vond ik mijn passie en maakte al snel grote stappen in deze geweldige sport. In de jeugdcategorieën reed ik nationaal, maar ook internationaal tegen de Europese en ook de wereldtop.

 

Mijn opleiding heb ik gevolgd bij het CSE topsportacademie in Zwolle. Dit is de topsportopleiding waar jonge sporters worden begeleid om hun passie zo goed mogelijk te kunnen beoefenen. Na bij het CSE de Havo te hebben afgerond ben ik begonnen met de opleiding Sport en bewegen op het Landstede. Hier krijg ik ook alle ruimte om mijn sportcarrière en mijn studie zo goed mogelijk te combineren. Hier heb ik een tweede passie gevonden: het inspireren en begeleiden van jonge talenten als trainer/ coach. Dit jaar zou ik als eerstejaars belofte bij de ‘grote’ mannen van start gaan en na een mooie trainingsperiode in de winter kwam ik na een top trainingskamp in Spanje in goede vorm terug om het seizoen af te trappen. Mijn eerste wedstrijd van dit seizoen zou gelijk ‘de Ster van Zwolle’ zijn. Een professionele thuiswedstrijd.

Helaas gebeurde toen het ongelofelijke, mijn zicht verminderde in een zeer korte tijd naar een akelig laag percentage van 5% in beide ogen en gooide daarmee mijn programma helemaal in de war. Na een maand onderzocht te zijn in het ziekenhuis en bij diverse specialisten, bleek ik de erfelijke genetische ziekte ‘Leber’ te hebben. Ik zie op dit moment met beide ogen ongeveer 5% en dat betekent dat mijn wielercarrière momenteel stil staat. Na een korte periode niets te hebben kunnen doen besloot ik om niet bij de pakken neer te gaan zitten en ben gaan kijken wat ik allemaal nog wel kan in plaats van te treuren om wat ik allemaal niet kan. Ik ben benaderd door de KNWU om eens op de tandem te gaan rijden bij het Paracycling. Na een aantal trainingen kon ik direct mee doen aan het Nederlands kampioenschap waar ik met mijn piloot Brian Megens tweede werd achter de huidige wereldkampioen.

 

Ook ben ik het hardlopen weer gaan oppakken. Dit kan ik zelfstandig en hier kan ik dus ook heel goed mijn energie in kwijt en mezelf weer mentaal en fysiek uitdagen. Ik heb ondertussen al de halve marathon van Zwolle en de Midzomer halve marathon van Apeldoorn gelopen en hier haal ik enorm veel voldoening en plezier uit. Ik heb positieve verwachting en hoop dat mijn zicht op termijn weer (veel) beter wordt en dat ik mijn passie als wedstrijdrenner weer kan oppakken en weer terug het wielerpeloton in kan.

 

Ik zit weer lekker in mijn vel, kom weer aardig in vorm en kijk positief naar de toekomst! Maar voor nu geniet ik van wat ik allemaal nog kan bereiken, stel ik doelen in het hardlopen, rijd ik wedstrijden op de tandem en ontwikkel ik me als trainer. Ik ben erg blij met de samenwerking met Run2day, het helpt mij om mijn doelen te bereiken en bovendien kan ik zo laten zien dat je zelfs met een beperking veel meer kunt dan je denkt. Het zou erg mooi zijn als ik op deze manier ook andere mensen kan motiveren om nooit op te geven en te kijken naar wat je nog wel kunt bereiken!

 

Met sportieve groet

 

Thijs van Jaarsveld"